A lelkes gyerekek, akik még önfeledten adnak hangot az érzelmeiknek és fittyet hányva mindenkire és mindenre bátran énekelnek, néhány év múlva zárkózott, befelé forduló, hangot ki nem adó felnőtté válnak. Mi az, ami miatt néhány évtized leforgása alatt kikerült az éneklés a mindennapokból?  Mi az oka, hogy elvesztjük és bezárjuk az önfeledt gyermeki énünk, aki képes és mer rácsodálkozni a világra? Nos, véleményem szerint nyilván nem tesz jót a hazai oktatási rendszer. A hozzám fordulók igen nagy százaléka mesél horror történeteket az énekórákról, ahol inkább arra kérték, hogy finoman szólva maradjanak csendben. Netalán az osztálytársak nevették ki.  Sokszor előfordul, hogy azt érzi nem elég jó, ezért inkább önként vállalja a némaságot. Vagy egyszerűen ciki. Gyerekes. Persze az is lehet, hogy az oktatás nem tart lépést a korral, és egyszerűen elavultak az eszközök, a tananyag nem fejlődött és nem köti le a hallgatót. A hangszeres tanulóknál látom különösen, hogyha nem elég tehetségesek, akkor már nem is érdemes vele foglalkozni alapon kizárják őket a „belső” körből.  Elvár és nyomást helyez a szülő, a tanár a társadalom. Mind-mind igaz lehet. Pedig a képlet egyszerű. Élvezd azt, amit csinálsz! Miért kellene mindenkinek világhírű énekesnek, zenésznek, sportolónk vagy akárminek lennie? Nem kell! Csak élvezd azt, amit csinálsz!

Tudtad azt, hogy közvetlen kapcsolat mutatható ki az énekes lelkesedése és az immunrendszerre gyakorolt hatása között? Minél több örömöt jelent, minél intenzívebben adja át magát valaki az éneklésnek, annál pozitívabb a hatás? Elősegíti például a melatonin termelődését a tobozmirigyre gyakorolt hatása révén. Ezzel pedig befolyásolja az alvást, a vérnyomást és a bioritmust is.  Képes fokozni az oxitocin termelődését, ezáltal erősödik az összetartozás, csökken a félelem érzet, a stresszhormonok lebontása felgyorsul, akár a sebgyógyulás is.  Már egészen rövid idő, akár egy óra éneklés is serkenti az endorfinok, boldogsághormon termelődését.  Énekléssel hatást gyakorolhatunk a szívünk működésére is, ugyanis módosíthatják a szív frekvenciáját. Különösen a kántáló, ismétlődő, mantrikus dalokra igaz ez. Pihentet, ellazítja a gondolatokat, aktiválja a szimpatikus idegrendszert. Lelassul a légzés, pulzus. Az éneklés során a tested rezonátorként működik, mint egy frekvencia szekrény. A lelked az agyon keresztül a vezérlés. A légzés által szólaltatod meg a frekvencia szekrényedet, hatást gyakorolva ezáltal a fizikai testedre is. Mintegy átmaszírozva a belső szerveket!

Azt szokták mondani, hogy nem számít, hogyan énekelsz. Persze nyilván számít, mert ahogyan megszólasz, ahogyan kifejezed, megszólaltatod a hangokat, a lelked tükröződik benne. Ezzel foglalkozom az önismereti énekórákon. De egyébként mégsem számít. Annyira. Fogalmazzunk úgy, hogy a lényeg, legyen meg a lelkesedés és a bátorság. A többit hozzá lehet rakni. Egy-egy ( vagy akár sok J )  nem megfelelő helyen képzett hangot a helyére lehet tenni, de indulj el! Kezdj el énekelni. Ha mást nem, magad örömére. A nyugati társadalom egyik legnagyobb betegségforrása a stressz. – A másik a mérgezés, de most nem az a téma. –  Olyan mérhetetlen stresszben élünk minden nap, hogy már észre sem vesszük. A Vegetatív idegrendszeren végzett mérések viszont mutatják. Mutatja az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy, bélrendszeri problémák. Nyilván, mint minden dolog ez is összetett. Ugyanakkor úgy vélem, meg fontos tanulni oldani a stresszt, mégpedig folyamatosan! Ennek egyik eszköze lehet az éneklés. Ingyenes, bármikor nálad van, nem kell hozzá semmi csak Te! Szóval énekelj! Autóban,takarítás közben, főzés közben, a zuhany alatt, bármikor és bárhol. Akár magadban, akár úgy, hogy beteszel egy zenét és jó hangosra veszed. Ha pedig közösségre vágynál, gyere éneklős csopiba a HaNGoldába! Szerettel várlak!

Erre az alábbi linkre kattintva olvashatjátok a részleteket!

HaNGolda – éneklős foglalkozás felnőtteknek saját hanggal

Pin It on Pinterest