Az agytörzsből kiinduló bolygóideg a szerveztünk legnagyobb, leghosszabb idege. A nyelőcsövön, szíven keresztül, egészen a bélrendszerig fut. Információkat közvetít a két terület között, miközben számos szervünket is érint úgy, mint az agy, máj, vese, hasnyálmirigy, emésztőrendszer és a reproduktív szervek.  Ezek a szervek alapvető funkciókat látnak el a szervezetben, különböző hormonokat termelnek (Az agy a neurotranszmitterek és a hormontermelődés vezérlőközpontja, a máj a felesleges hormonok kitisztításáért, méregtelenítéséért felel. A hasnyálmirigy az inzulint termeli, a vese-mellékvese a kortizolt és DHEA hormont. Az emésztőrendszer a neurotranszmitterek működésével áll kapcsolatban, a hormonok konverziójával ( pajzsmirigy hormon), valamint az immunrendszer működésével. A reproduktív szervek pedig az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron termelődéséért felelnek. ) és kapcsolatban állnak az emésztőrendszerrel és az immunrendszerrel. Ha a bolygóideg gyenge, nem lesz optimális a kommunikáció, a szervek nem tudják elvégezni a feladatukat a megfelelő mértékben. Ez kihat a hormonrendszeredre, az emésztésedre és az immunrendszeredre is! Ha a bolygóideg alulműködik, az hajlamosíthat stroke-ra, magas vérnyomásra, gyulladásos megbetegedésekre és depresszióra. Könnyebben elfáradsz, nehezebb a regenerálódás, könnyebben gyulladásba jöhet a szervezeted, emésztési nehézségeid lehetnek, míg aktív bolygóideg esetén jobb a cukorszabályozás, alacsonyabb a stroke és szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, alacsonyabb a vérnyomás, jobb az emésztés, alacsonyabb a depresszióra való hajlam, kevesebb a stressz és a szorongás.

Az egyik legegyszerűbb módja a bolygóideg aktivizálásának az éneklés, ugyanis a gégét is érinti az idegszál, ahol a hangszalagok találhatóak! Valójában itt nem számít a hangod milyensége vagy egyébként hamisan énekelsz e! Csupán az, hogy nyisd ki a szádat és engedd ki, ami a csövön kifér! Szó szerint! Lehet ez a kedvenc slágered, egy népdal, vagy bármi más. Még az sem lényeges, hogy tudod-e a szöveget! Nyisd ki a szádat és adj hangot! Meglátod, felszabadít! Ha úgy érzed félsz, vagy nem akarod, hogy mások meghalljanak, esetleg Te magadat sem, akkor kapcsolj hozzá zenét és vedd hangosabbra. 😉  Jó gyakorlást! Jó aktivizálást!

További bolygóideg aktiválási módok például a meditáció, relaxáció, a rekeszizom légzés, mantraéneklés, mormogás, beszéd, gargalizálás.

Pin It on Pinterest