Akik ismernek, megszokhatták, hogy nem bízom a véletlenre az alkotásaim. Vallom, hogy a művészetekkel az embereket tanítjuk. Már aki. 🙂 Szerencsére elég sokan vagyunk, és ha lehetek ennyire „szerény”, magam is azok közé az emberek közé sorolom magam, akik igyekeznek a világot alakítani a legjobb tudásuk szerint. Eleve nagy lépés volt a szárnyaló, intuitív dalok mellett úgy dönteni, hogy magyarul is énekelek. Ez egy új platform számomra. Igyekszem felfedezni ezt az énemet is. Nem titok, a nyár folyamán 4 dal készült magyar nyelven. Mindegyik más stílusú, és más a célja is. Ezekről hamarosan tudomást is szerezhettek. No, de térjünk vissza a szóban forgó dalra. Egyszer látnod kell. Magát a dalt, egy dalversenyre írtuk, ahol nem értékelték, ki tudja miért. Picit átdolgoztuk, és végül ez lett belőle. Imázs dalnak szántuk. Országimázs dalnak. Ugyanakkor némi csavart is tettünk bele.  Érdekes volt szembesülnöm azzal, hogy a végeredmény értékelése szélsőséges skálán mozog. Persze megint feltehetjük a kérdést: Kinek mi az érték? Mitől jó vagy nem jó egy alkotás? Mindenesetre érzelmeket váltott ki, és ez jó! Van akinek ez lett a kedvence az összes dalom közül, és saját bevallása szerint a hátán futkos a borzongás. Van, aki a úgy érzi, hogy az „áriázós” rész szétfeszíti a fejét. Volt aki a pólómat kritizálta, más a tarsolyt, és olyan is, aki az andalgó vízben sétálós párokat hiányolta. …és természetesen nagyon sokan gratuláltak a dalhoz.

Távol álljon tőlem, hogy magyaráznom kelljen egy alkotást, és elemezni, ugyanakkor felmerült bennem pár kérdés. Miért gondolkodnak az emberek folyamatosan klisékben? Miért akarják mindig ugyanaz a sémát ráhúzni mindenre? Ettől lesz teljesen unalmas és megszokott. Abból lehet tanulni? Miért akarnak az emberek NEM gondolkodni?

A dal magyar lelkületű embereknek készült. Ami nem azt jelenti, hogy Magyarországon élő, csak magyarul beszélő magyarkodók adott esetben, hanem azoknak, akikben benne van a mag csírája. Ha értitek. Többek között azoknak is, akik lehet soha az életben nem jártak még Magyarországon azelőtt, de mondjuk magyarok a szülei, vagy nem Magyarországon laknak, netalán nem is beszélnek magyarul… Ugyanakkor a lelkük ide húzza őket. A dal pedig be is hívja. Megjelenik bennük a vágy. A magyarság, a magság sosem egy népcsoportot jelentett csupán. Jó napot kívánok! Hanem LÉLEKMINŐSÉGET! A tudás birtokosát!  Aki úgy él, úgy mutatja a példát, ahogy a nagykönyvben meg van írva!  … Szól azoknak is, aki a Duna menti országokban élnek, hogy kapcsolódjanak össze, egy magasabb, transzcendentális szinten. Csakis így lehet Egy s ÉG, EGYSÉG. A zene ugyebár kifejti a hatását ott is úgy is, amiről nem is gondoljuk…. és természetesen ehhez nem kell értenünk a nyelvezetet… Azonban a rezgés, megpendíti azt és amit kell ebben az esetben. A hagyomány és a modernizmus keveredik benne. Ez mutatkozik meg az öltözetekben is. Összekapcsol, és ívet hoz létre. Múlt, jelen és jövő között. Emberek és világok között is. A víz , a Duna szerepéről már nem is beszélve. Átkódol.

Figyeltek a szövegre?

…Feltölt, felkap, szárnyát adja ránk! ..és a lelkünk Fénylik, ujjong felkiált!

Természetesen szerepe van a hidaknak, a motorcsónaknak is…. és annak is, miért követtük azt a fényeléssel a divatot, hogy oly bár tűnik, teljesen natúr a kép. Erről azonban most nem írnék. Tessék gondolkodni! Figyeljétek a képet és  szöveget is!

ASHARTI SZABÓ ANDREA – EGYSZER LÁTNOD KELL

(Zene: Cseh István, Asharti Szabó Andrea / szöveg: Kotsy Krisztina)

Csavarog a szív,

Ha tele van a fejem,

Szerelemre hív,

Vezeti a kezem,

Csalogat a hídon át…

 Nézz körül, ha ott jársz,

És éld át amit látsz!

Refr.

Egyszer látnod kell a kék Dunát!                

Ez a szenvedély megérint, szól hozzánk,

Feltölt, felkap, szárnyát adja ránk,

És a lelkünk fénylik, ujjong, felkiált…

Simogat a szél,

Behunyom a szemem,

Ahogy ideér,

Bizsereg a szívem,

Megölel a boldogság.

Megszűnik a világ,

Éld át a csodát!

Refr. 2x

Egyszer látnod kell a kék Dunát!                

Ez a szenvedély megérint, szól hozzánk,

Feltölt, felkap, szárnyát adja ránk,

És a lelkünk szárnyal, ujjong, felkiált…

Íme a klip még egyszer! Hallgassátok! Hat ez is. Pontosabban fogalmazva: Hat Ő is.

Pin It on Pinterest