Kicsit vicces dolgok történnek ma, mert a gépem frissített, és egyszerűen nem hajlandó megnyitni bizonyos dokumentumokat. Persze ez sem tántoríthat el attól, hogy megírjam a mai posztomat egy újabb filmről amit nézésre javaslok. Kicsit trükközök, és már meg is oldom a feladatot. ?

Nos. Biztosan sokan látták, és van véleményük ‘Az utolsó szamuráj’ című filmről, most az én saját szemszögemből mutatnék pár gondolatot.  Tom Cruise nevével adták el a produkciót, de számomra egyáltalán nem ő a lényeges. Persze fontos szál, hogy egy értékrendszert vesztett ember újra magára, és útjára talál egy távoli, zárt, embertelenebbnek tűnő mégis sokkal emberségesebb világban mint a “civilizált nyugat”. Nem beszéltem a készítőkkel és nem is láttam sehol sem, hogy nekik mi volt a szándékuk, hogy az Algrent játszó Cruise-ra utaltak e mint utolsó szamuráj, vagy pedig Katsumoto figurájára. Talán nem is annyira fontos, de nekem egyértelmű. Katsumoto a számomra tökéletes példa mint szamuráj, és testesít meg egy férfi ideált. Egyenes gerinc, nyitott a világra, jó hadvezér, ugyan kicsit nyakas, mint a férfiak általában, de mi nők, remekül tudjuk irányítani azt a nyakat, merre forduljon a fej. Ugye Hölgyeim?

Úgy tudja szolgálni az uralkodót, hogy közben szembemegy vele. Okos, intelligens és figyel a belső érzéseire, látomásaira. Én akkor szerelmes voltam abba a képbe, amit a vásznon láttam. Tegye fel a kezét, aki hasonlóan érzett! Ugye-ugye?!  Pont olyan férfit képzeltem magam mellé anno, az persze más kérdés, hogy tudtam volna e azt a női szerepet vállalni, amit az a társadalom osztott anno a gyengébbik nemre. Igazi repülős, romantikus, hősies, a végén sírós szuper film, amiben azért el van rejtve pár tökéletes mondatocska. Ez azért is érdekes, mert amikor az életemnek abban a szakaszában voltam éppen, hogy mélyrepülést végeztem, felhívta rá a figyelmem valaki. Így szól:

” A tökéletes virág nagyon ritka, van aki egy életen át keresi, és az élete nem hiába való. …..Aztán eljövök ide az őseim otthonába, és itt eszembe jut, hogy akárcsak e virágok mind meghalunk. Az élet ott van minden sóhajban, minden csésze teában, minden kioltott életben. Ezt látja meg a harcos. …..”

“….. Tökéletes. Minden virág tökéletes.”

Vagyis egyik élet sem hiába való. Mindegyik ugyanúgy számon van tartva és a fa része. Attól szép hogy más. Nem kell örökké élni, de élni kell!

Nézzétek meg a filmet!

Pin It on Pinterest